automedia.investor.bgДиагностиката на колата може да излезе доста скъпо, освен ако

...
 automedia.investor.bgДиагностиката на колата може да излезе доста скъпо, освен ако
Коментари Харесай

Как да разгадаем кода за грешки без оборудване

 

automedia.investor.bg

Диагностиката на колата може да излезе много скъпо, в случай че нямате другар в някой автосервиз. Поради това доста водачи избират да закупят по интернет подобаващото съоръжение, най-много китайско произвеждане, и да я създадат сами. Не всеки знае обаче, че значимата информация за щета в автомобила може да бъде получена без никакво в допълнение съоръжение, а единствено благодарение на педалите.

Ако на таблото светне лампичката Check Engine, излиза наяве, че е време моторът да бъде тестван (разбира се, от време на време електрониката дава неточност, а в действителност, всичко си е наред). Проблемът е, че знакът дава прекомерно обща информация. В същото време все множеството модерни коли са оборудвани с бордови компютри, които събират много цялостна информация за настоящото положение на колата. Те могат да дават информация за неточности и повреди под формата на кодове, за разгадаването на които може да употребявате композиция от педалите на автомобила.

Как се прави при коли с механични скорости: Едновременно натискате газта и спирачката и завъртате ключа, без да стартирате мотора. След това компютърът демонстрира кодовете на повреди и неточности, в случай че има такива. Появилите се номера би трябвало да бъдат пренаписани и дешифрирани. Всеки друг номер демонстрира друг проблем.

Как се прави при коли с автоматизирани скорости: Пак натискате дружно газта и спирачката и завъртате ключа, без да стартирате мотора. Селекторът на скоростната кутия би трябвало да е в режим Drive. После, към момента с крайници върху двата педала, би трябвало да изключите ключа и да го включите още веднъж. След като извършите това, на таблото се появяват кодовете.

Важно е да се знае, че за дешифриране на кодовете с грешките ще помогне или интернет, или управлението за употреба на автомобила. Всичко това ще ви помогне да разберете по-конкретната причина за повредата, още преди да се свържете със сервиза.

Получените кодове се назовават ECN. По предписание те се състоят от писмен знак и четири числа. Буквите могат да значат следното: B - каросерия, C - шаси, P - мотор и скоростна кутия, U - междублокова шина за данни. Първата цифра може да бъде от 0 до 3 и значи, надлежно, Generic, " заводски " или " авариен ". Втората демонстрира системата или функционалността на блока за ръководство, а последните две - номер на кода за неточност. По този метод единствено първите четири знака значат самата неточност.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР